2022

In 2021 zijn geen sponsoracties opgezet. In 2021 is in totaal € 26.843 uitgegeven aan de volgende projecten:

Oeganda
Via Tools To Work een donatie gedaan aan projectpartner Kapotec in Oeganda. Al 33 jaar worden bij Tools To Work kwalliteitsgoederen gereviseerd voor kleinschalige projecten in ontwikkelingslanden, voornamelijk in Afrika. Door het hergebruik van de technische goederen is al een enorme hoeveelheid aan afgedankt materiaal niet in het milieu terecht gekomen. Enerzijds is het opknappen van deze goederen in de werkplaats het "gereedschap" voor sociale-en arbeidsactivering in Nederland en anderzijds kunnen mensen in ontwikkelingslanden met deze opgeknapte gereedschappen en machines vaktrainingen krijgen en een eigen inkomen verdienen. Kapotec zet zich vol passie in om jongeren, vrouwen en mensen met een handicap in Kagadi een steuntje in de rug te geven. Er worden vaktrainingen gegeven, zodat ze de vakvaardigheden opdoen om een inkomen te verdienen.

Tsjaad
De Stichting Denkend aan Tsjaad is een Nederlandse ANBI instelling die zich ten doel stelt om projecten in Tsjaad te ondersteunen op het gebied van werk en inkomen, bodemkwaliteit en biodiversiteit, mensenrechten en onderwijs. De provincie Guéra in Tsjaad ligt zo’n 800 km ten oosten van de hoofdstad. De grond is redelijk vruchtbaar en landbouw kan veel opleveren, als er voldoende water is. Toch stijgt het percentage van de bevolking dat ondervoed is. Het ligt hier op 18 procent. Dat heeft vooral te maken met gebrek aan water.

Sinds twee jaar zijn vrouwen in de hele provincie zich aan het organiseren om grootschaliger en efficiënter groenten te verbouwen. Vrouwengroepen in 24 dorpen hebben van dorpshoofden elk ongeveer 1 hectare grond in bruikleen gekregen. De ontwikkelingsorganisatie van het bisdom

Mongo, AURA, ondersteunt hen sinds 2020, met:

  1. materialen voor een put (waar nodig),
  2. een metalen omheining,
  3. trainingen op het gebied van moderne tuinbouwtechnieken; gebruik van bio-pesticide;

hygiënisch drogen van groenten als gombo, zuring, pepertjes en Moringa; boekhouding.

Denkend aan Tsjaad verzorgt de financiering voor de omheining van elf moestuinen. Metalen omheiningen zijn duur, maar ze zijn nodig om dieren te weren die de planten anders vertrappen of opeten.

Zuid-Afrika
HomePlan bouwt samen met de SACBC in afgelegen rurale gemeenschappen in de provincie Kwazulu Natal, bijvoorbeeld in Wasbank, Pomeroy en in Mulima in de provincie Limpopo. Deze plattelandsgemeenschappen zijn buitengewoon arm en worden hard getroffen door HIV/AIDS; ongeveer 14% van de bevolking is geïnfecteerd. In deze afgelegen gemeenschappen is geen elektriciteit, stromend water of een aansluiting op de riolering. De meeste huizen zijn tijdelijke, onherbergzame onderkomens van modder en wilg of golfplaten.

Myanmar
Na jarenlange sancties komt de handel met Myanmar (voorheen Birma) op gang. Lage lonen en voordelige handelsvoorwaarden lokken kledingproductie uit de regio naar deze fragiele democratie. Extreem lange werkdagen en kinderarbeid zijn geen uitzondering in deze sector. Bovendien worden bij de ontwikkeling van industriegebieden landrechten geschonden. Kledingarbeiders in Myanmar komen vaak van het verarmde platteland naar de stad op zoek naar werk. Jonge tot zeer jonge meisjes, soms nog geen 15 jaar, vinden werk in deze sector. Ze komen vaak terecht in sloppenwijken, zonder elektriciteit of stromend water. Daarnaast zijn dorpen en gemeenschappen zonder inspraak of voldoende compensatie verdreven van boerenland om industriegebieden en Speciale Economische Zones in te richten. Fundraising for Myanmar, factoryworkers zet zich in voor betere omstandigheden voor de fabrieksarbeiders.

Er zijn in Nederland de volgende donaties gedaan:

Genootschap Grote Kerk
De Stichting fundeert de positie van de Grote Kerk als dé Nassaukerk op de erfenis en het gedachtengoed van de Nassau's. De Nassau's benadrukten met de bouw van de Grote Kerk (en het kasteel van Breda) hun dynastieke zelfbewustzijn. Grandeur, decorum en koninklijke kwaliteit zijn begrippen die de unieke positie van de Grote Kerk onderstrepen. De Stichting wil die kwaliteit ook vandaag benadrukken en vertalen naar actuele thema's.

Connect2Us
Empathy Land is het eerste spel dat Connect2Us heeft ontwikkeld met studenten Psychologie van de Universiteit van Tilburg en op basis van het gedachtegoed van Geert Hofstede. Met het ‘ouderwetse’ (en daardoor zeer gewaardeerde) bordspel van dobbelstenen, pionnen en kaarten ondernemen de kinderen een gezamenlijke reis naar Empathy Land. Het doel van Empathy Land is om burgerschapsvaardigheden, en interculturele vaardigheden in het bijzonder, te ontwikkelen door bewustwording, begrip en acceptatie. Kinderen ontwikkelen begrip voor elkaar, leren kritisch te denken en wapenen zich daarmee tegen ongefundeerde meningen op en in (social) media. Door het spelen van de spellen leren leerlingen respectvol met elkaar in discussie te gaan én voor hun mening op te komen. Hierdoor investeert de school in de sociaal emotionele en burgerschapsvaardigheden en ontmoetingen en zal de sociale veiligheid in de klas en op school worden vergroot.